yoga mat

Tijdens een yogales of als je zelf yoga thuis beoefent, gebruik je een yoga mat. Dit is een dunne mat, waarop je de yogaoefeningen kunt doen. Het gebruik van een mat heeft veel voordelen. Hieronder lees je er meer over.

 

Waarom gebruik je een yoga mat?

 

Je kunt yoga natuurlijk gewoon op de vloer doen, zonder speciale yoga mat. Maar je zult merken dat dit lang zo prettig niet aanvoelt en dat je je houdingen ook niet zo goed kunt doen. Een yoga mat helpt je om comfortabel en stabiel te staan.

Een yoga mat zorgt voor:

  1. Meer grip: de mat zorgt ervoor dat je voeten en handen zoveel mogelijk grip hebben, zodat je niet gaat glijden. Hierdoor sta je stabieler en kun je langer in een houding staan.
  2. Comfort: Of een mat nu dik of dun is, hierop staan is comfortabeler dan op een harde vloer. Bij sommige houdingen is het prettig dat er een laagje tussen jou en de vloer is. Bijvoorbeeld bij een Kopstand voelt de vloer dan wat minder hard.
  3. Isolatie: Een goede yoga mat kan ook helpen voorkomen dat je het koud krijgt. Vooral bij de ontspanning, waarbij je plat op de grond ligt, is dit prettig.
  4. Hygiëne: Als jij je eigen yogamat mee naar de les neemt, weet je zeker dat je een schone mat hebt, die alleen door jou wordt gebruikt.

 

wat is een yoga mat

Wat zijn kenmerken van een yoga mat?

1. Het materiaal van de yoga mat

Er zijn verschillende materialen waar yogamatten van gemaakt worden. Als je er zelf een wilt hebben, is het fijn om hier op te letten. Je vindt het ene materiaal waarschijnlijk prettiger voelen dan het andere.

  • PVC: Een mat kan gemaakt zijn van PVC, wat duurzaam is en zo’n 10 jaar meegaat. Het geeft veel grip en kan makkelijk schoongemaakt worden.
  • TPE: Is een kunststof dat wat plakkerig aanvoelt, maar een goede grip geeft. Dit materiaal absorbeert geen vocht. Hij zal ongeveer 5 jaar meegaan.
  • Rubber: Rubberen yogamatten zijn erg stroef en zijn voor de intensievere yogavormen geschikt, zoals Ashtanga Yoga. Je kunt ze schoonmaken met water en azijn.

 

2. De dikte van de yoga mat

Om je yogapractice goed te kunnen uitvoeren, is de dikte van je mat van belang. Matten zijn gemiddeld tussen de 3 en 10 millimeter dik. Een dikke mat zorgt ervoor dat je gewrichten ontzien worden, maar kan onstabieler zijn bij staande houdingen. Een dunnere mat zorgt voor meer stabiliteit, maar een houding kan dan voor iemand met kwetsbare gewrichten pijnlijk zijn.

 

Het is dus belangrijk de yoga mat te vinden die bij jou past. Wil je meer weten over  hoe je de voor jou beste yoga mat kiest?

Of heb je liever meteen suggesties voor goede yoga matten?

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?