Kerst is weer voorbij en de kans is groot dat je nét een paar kerstkransjes teveel hebt gegeten. Op zich helemaal niet erg, behalve als je je daardoor minder lekker voelt.
Hoe kan yoga helpen bij het vinden van de balans met eten? Want je wilt natuurlijk wel heerlijk kunnen genieten van die smakelijke kerstbrunch, zonder dat je daarna als een opgeblazen ballon de rest van de dag doorbrengt. Ik vertel je hoe yoga hierbij helpt.
Hoe werkt dat: ongemerkt teveel eten?
Je kent het wel: je zit gezellig te kletsen, er staat allerlei lekkers op de kersttafel tijdens de borrel en voor je het weet, zit je veel te veel te eten. Hoe komt dat?
- Een van de redenen is dat je er vaak niet met je aandacht bij bent en ongemerkt van alles in je mond stopt. Tijdens een gezellig gesprek focus je nu eenmaal niet volledig op wat je eet. En dan kan het hard gaan!
- Ook eten we vaak te snel. Die super lekkere kalkoen van je schoonmoeder is verdwenen voordat je het door hebt. Onze hersenen geven pas na een tijdje het signaal af dat het genoeg is. Het duurt dus even voordat je gevoel van verzadiging merkbaar is. En als je snel eet, heb je dan in de tussentijd al aardig wat naar binnen gewerkt.
- En als laatste geldt natuurlijk óók tijdens de feestdagen: ‘zien eten doet eten’. Als het hele gezelschap lekker zit te smikkelen, ben je eerder geneigd om ook nog even door te eten.
Als je overgewicht hebt en denkt dat yoga om die reden niks voor je is: integendeel! Lees waarom yoga een aanrader is voor mensen met een maatje meer.
Kan yoga je lijf helpen bij minder eten?
Jazeker! Met yoga ontwikkel je namelijk meer ‘lichaamsbewustzijn’, wat zoveel inhoudt als: je merkt op/bent je bewust van hoe je lijf aanvoelt. Je voelt eerder dat je een pijntje, spanning of ander ongemak hebt en dus ook of je verzadigd bent qua eten of niet. Heel handig!
Hoe werkt dit?
- Als je yoga beoefent, ben je continu bezig met aandachtig bewegen en opmerken waar je grens ligt. Je leert voelen wat een houding met je lijf doet en te ontspannen op het moment dat je eigenlijk in de weerstand wilt.
- Je leert ook om de signalen die je lichaam geeft, te zien en te respecteren. Een handige graadmeter die je altijd bij je hebt dus!
Dus als je een tijdje yoga beoefent, is de kans groot dat je na een tijdje gaat merken dat je meer gebalanceerd met eten om gaat. Daarnaast krijgt je lijf vanzelf meer behoefte aan gezonder eten, dus 2 vliegen in 1 klap.
Dit lichaamsbewustzijn ontwikkel je toch ook met sporten? Dat klopt, maar toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen yoga en sport.
Welke yogahoudingen zijn goed voor de spijsvertering?
Behalve dat yoga je helpt bij minder eten, kun je ook je spijsvertering extra stimuleren met bepaalde yogaoefeningen. Bijvoorbeeld met:
- Houdingen die op je ‘core’ werken zoals de Boot en de Plank. Het zenuwcentrum van je spijsvertering bevindt zich in je buik, de core van je lichaam. Met de juiste houdingen stimuleer je je darmen en maak je dit gebied sterk.
- Vooroverbuigingen waarbij je je lichaam ‘dubbelvouwt’ en je organen een stimulerende massage krijgen. Denk hierbij aan de Kindhouding en de Ploeghouding.
- Actieve yogavormen waarbij je gaat zweten zoals Ashtanga Yoga en Bikram Yoga. De eerste is een vorm van flow, dynamische yoga en de tweede vindt plaats in een warme ruimte wat ook bevorderend werkt voor je spijsvertering.
Let op: zeker bij de actieve yogavormen is een geschikte yogamat onmisbaar. Maar hoe kies je de beste yogamat? Als je al zeker weet dat je (meer yoga wilt gaan doen, geef ik je graag mijn tips voor goede materialen, zoals een yogamat, meditatiekussen, yogablok of yogariem.
Ik wens je heel veel plezier en succes toe met het vinden van een balans qua eten zodat je lekker kunt genieten van (kerst)dineetjes en andere smakelijke gelegenheden. En dat yoga je, waar nodig, kan helpen bij minder eten!