Big Yoga: aanrader voor mensen met overgewicht

Big Yoga: aanrader voor mensen met overgewicht

Gepubliceerd op 26-7-2017 in Yoga voor iedereen

Ik hoor het je denken: yoga een aanrader voor mensen met overgewicht? Yoga is toch super hip en vooral voor slanke, lenige mensen in strakke pakjes? Mis!

Ik laat je in deze blog zien dat Big Yoga een echte aanrader is voor mensen met een maatje meer. Want yoga is voor iedereen. En er is prachtige yogakleding in wat grotere maten!

  

Meer dan alleen houdingen

Yoga is meer dan alleen het uitvoeren van fysieke houdingen. Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn een minstens zo belangrijk onderdeel van de yogabeoefening. En bij allebei maakt het niets uit hoeveel je weegt!

Beide kun je gewoon zittend op een stoel doen. Dit is zelfs een aparte yogavorm: stoelyoga.


big yoga aanrader mensen overgewicht dikke man doet yogaoefening

Overgewicht: andere grenzen bij fysieke houdingen

Bij de fysieke houdingen zul je in het geval van overgewicht tegen andere grenzen en beperkingen aanlopen dan mensen met een ‘normaal’ gewicht. Maar ook dit hoeft geen enkel probleem te zijn! Er zijn veel hulpmiddelen ter ondersteuning. En een gespecialiseerde yogadocent weet voor alle houdingen een aangepaste variant te bedenken.

 

Wat is Big Yoga?

In een Big Yoga les krijg je les met andere mensen die ook zwaarder zijn dan het gemiddelde. En die in een omgeving met ‘gelijkgestemden’ yoga willen beoefenen. Er is speciale aandacht voor:

  • de aanpassingen in yogahoudingen
  • bewustwording van je lichaam
  • voor het accepteren van je grenzen
  • het belangrijkste: het accepteren en koesteren van je lichaambig yoga overgewicht dikke vrouw doet yoga in park

Big Yoga: waarom is dit een aanrader voor mensen met overgewicht?

 

Reden 1: Soepel blijven

Als je zwaarder bent, ben je misschien juist geneigd om helemaal niet aan lichaamsbeweging te doen. Fysiek intense sporten zijn misschien niet makkelijk om te beoefenen en wellicht schaam je je omdat je niet met maatje 38 rondloopt op de hardloopbaan.

Maar ook voor zwaardere mensen is het heel belangrijk om soepel te blijven. Spieren worden stijf en je wordt fysiek minder sterk als je niet beweegt. Overigens zijn er grote verschillen tussen yoga en sport. Goed om te weten!

 

Reden 2: Je lichaam accepteren

Wellicht vind je het moeilijk om je lichaam helemaal te accepteren zoals het is, als je een maatje meer hebt. Bij Big Yoga leer je om dit toch te doen. Het gaat erom dat je accepteert dat dit nu eenmaal zo is, dat dit jouw lijf is en dat je het als een waardevol onderdeel van jezelf gaat zien. Want dat is het natuurlijk gewoon.


big yoga aanrader mensen overgewicht accepteren lichaam yoga doen

Reden 3: Bewust met je lichaam omgaan

In yoga leer je om bewust, dus met aandacht, met je lichaam om te gaan.

Dat betekent niet:

  • on-mid-del-lijk vegetarisch worden
  • nooit meer een wijntje drinken
  • elke dag naar de sportschool gaan

Het betekent wél dat je vaker bewust gaat ervaren: wat voel ik eigenlijk in mijn lijf? Is er spanning, ontspanning, stress, kou, warmte? Ons lichaam weet vaak veel eerder dan ons hoofd hoe het met ons gaat! Stel dat je wilt afvallen, dan helpt yoga ook enorm bij minder eten.


Reden 4: Je bent niet de enige

Hoe fijn is het als je merkt dat je niet de enige bent die een bepaald gevoel heeft over zijn/haar lichaam? En dat je in de yogales niet steeds geconfronteerd wordt met die ene fanatieke spriet die alleen maar in de spiegel kijkt?

De sfeer in een Big Yoga les is relaxed, gezellig en ontspannen. Je komt er allemaal om op een fijne manier met je lichaam en geest te werken. Als je wilt weten of er Big Yoga (of andere yoga) wordt gegeven in jouw buurt, bekijk dan ons overzicht van yogastudio's.


Verschillende hulpmiddelen maken je Big Yoga practice comfortabeler, met precies hetzelfde resultaat. Denk aan een yogablok ter ondersteuning of een yogariempje ter verlenging van je armen en benen.

 

Ik ben groot voorstander van Big Yoga lessen en vind het echt een aanrader voor mensen met overgewicht!

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?