Wat betekent Namasté?

wat betekent namaste

In de yogawereld wordt de groet Namasté vaak gebruikt. Maar waar komt deze vandaan en wat betekent het eigenlijk?

Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!


Namasté is een Hindoeïstische groet en komt meestal met een bijbehorend gebaar. Dat is het samenvouwen van de handen in een gebedshouding, vlak voor de borst. Het wordt in veel Aziatische landen gebruikt.


In feite heeft Namasté dus niet direct iets met yoga te maken!

  • Het wordt van oorsprong in India gebruikt
  • Het komt uit de Veda’s (de oudste en meest heilige geschriften uit het Hindoeïsme)
  • Er zijn verschillende interpretaties en vertalingen mogelijk
  • In ieder geval wordt met de groet respect voor de ander en de Goden getoond

 

Wat betekent Namasté precies?

Het woord Namasté komt uit het Sanskriet. Er worden verschillende betekenissen aan gegeven, die niet altijd even praktisch en makkelijk te begrijpen zijn:

  • Ik buig voor jou
  • Ik buig voor het Goddelijke in jou
  • Vanuit het diepste van mijn ziel richt ik mij met eerbied en respect naar jouw ziel
  • Het licht in mij groet het licht in jou

 

Daarbij houd je de handpalmen tegen elkaar gedrukt, waarbij de vingers naar boven wijzen en je houdt ze ter hoogte van je hart. Je buigt hierbij licht naar voren.

 

wat betekent namaste yoga handgebaar

Respect uitdrukken met Namasté

Welke betekenis je ook mag aanspreken, het blijkt wel dat de groet in ieder geval respect voor de ander uitdrukt. Belangrijk hierbij is om dit niet te verwarren met onderdanigheid. Beide personen zijn gelijkwaardig, met hun eigen unieke kwaliteiten. Dat je buigt voor de ander, betekent dus niet dat je minder waard zou zijn. Jullie zijn beiden volwaardig en waarderen elkaars aanwezigheid.

Je kunt Namasté zeggen terwijl je nog in de Berghouding staat, of terwijl je in kleermakerszit op je meditatiekussen zit.

 

Namasté in de yoga les

Tijdens de yogales kan de groet Namasté ook gebruikt worden. Sommige yogadocenten gebruiken hem om de les af te sluiten. Zo kunnen elke deelnemer en de docent heel bewust gegroet en bedankt worden. 

Of Namasté gebruikt wordt in de yogales, staat los van de verschillende yogavormen. Bij enkele yogavormen, zoals Bikram Yoga, is het wel een vast onderdeel van de les.


Je eigen keuze

Het is altijd je eigen keuze om Namasté te gebruiken. Dat is zeker niet verplicht en het wordt ook een zinloos leeg gebaar als je het zou doen, terwijl het niet goed voelt. Maar als het wel zinvol voor je voelt, is het een prachtige en mooie manier om te laten weten dat je een ander waardeert en respecteert.


Heb je antwoord gekregen op de vraag: Wat is Namasté? Zo niet, laat het ons weten!

Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?