Wat verdient een yogadocent?

Inhoudsopgave

  Emma Mensink

  Gepubliceerd op 11-3-2023 in Yoga voor iedereen

  Een yogadocent verdient in loondienst gemiddeld €20 per uur. Als zzp’er verdient een yogadocent meestal €30 tot €40 per les (excl. BTW). 


  Toch kunnen je inkomsten als yogadocent flink uiteenlopen, er zijn namelijk talloze manieren om als yogadocent geld te verdienen.


  In dit blog gaan we hier dieper op in, je komt onder andere meer te weten over:


  • Wat je als yogadocent in loondienst verdient
  • Hoeveel een yogadocent als zzper verdient
  • Hoe je als yogadocent allemaal geld kunt verdienen
  • Op welke manier je als yogadocent zoveel mogelijk kunt verdienen
  • Wat er komt kijken bij het openen van een eigen yogastudio

  Wat verdient een yogadocent in loondienst?

  Als we een globaal beeld schetsen verdient een yogadocent in loondienst ongeveer €20 bruto per uur. 


  Je maandsalaris wordt natuurlijk bepaald op basis van het aantal uren dat je lesgeeft. Veel mensen vinden een bruto salaris van tenminste €2000 wenselijk, hiervoor moet je dus 100 uur per maand lesgeven, wat neerkomt op zo’n 25 uur per week. 


  Fulltime lesgeven komt als yogadocent niet zoveel voor. Hoewel er in de grote steden yogastudio's zijn die van s' ochtends vroeg tot 's avonds laat yogalessen aanbieden, ben je als yogadocent vaak niet gespecialiseerd in talloze verschillende yogastijlen


  Ook kost het geven van yogales energie waardoor fulltime lesgeven vaak niet wenselijk is. Veel yogadocenten geven dan ook niet meer dan 30 uur per week les. Je kunt in dit geval dus maximaal zo'n €2400 in loondienst verdienen. 


  De voordelen van in loondienst werken als yogadocent:

  • Als je ziek bent, krijg je doorbetaald
  • Opleidingen of cursussen binnen het bedrijven worden vaak vergoed
  • Je hoeft soms niet zelf je maandelijkse ziektekostenverzekering te betalen
  • Soms bouw je vakantie uren op en kun je deze dagen opnemen
  • Je hebt geen omkijken naar administratie en boekhouding 
  • Je kunt pensioen opbouwen  

  De nadelen van in loondienst werken als yogadocent:

  • Het uurtarief ligt gemiddeld lager dan als zzp’er
  • Als je bij meerdere opdrachtgevers werkt dan heb je te maken met loonheffingskorting. Deze kun je namelijk maar bij één bedrijf aanzetten en de rest van je gegeven yogalessen zullen dan in een aanzienlijk lager tarief worden uitbetaald. 
  • Je hebt minder vrijheid, omdat je te maken hebt met de regels binnen het bedrijf

  yogadocent in loondienst geeft les

  Wat verdient een yogadocent als zzp’er?

  Gemiddeld genomen zien we dat een yogadocent die werkt als zzp’er €30 tot €40 per uur verdient excl. BTW. 


  Met een werkweek van 17 uur kun je hierdoor prima €2200 per maand verdienen.


  Hieronder geven we je graag een rekenvoorbeeld:

   

  Stel, je hebt een uurtarief van €30 excl. BTW voor je yogalessen en je rekent €100 excl. BTW voor een workshop. Een yogales duurt bij jou een uur en je workshop duurt 2 uur.


  Met 15 yogalessen per week verdien je dan 15x30 = €450 per week. Met een wekelijkse workshop kun je daar nog eens €100 bij optellen waardoor je op €550 per week uitkomt.


  Omdat er in een maand 4 weken zitten kom je dan uit op €550 x4 = €2200 per maand met een 17-urige werkweek.

   

  Dit zijn echter voorbeelden. Hiernaast zul je te maken krijgen met het voorbereiden van lessen, administratie en de tijd die je kwijt bent aan het reizen zelf.


  Ook moet je natuurlijk rekening houden met alle kosten die je moet afdragen zoals belastingen en onkosten. 17 uur lesgeven betekent in de praktijk dan ook dat je eigenlijk wat meer tijd kwijt bent. Hoeveel van die tijd je in rekening brengt kun je afstemmen met je opdrachtgever. 


  Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen uurtarief te bepalen. Om tot een weloverwogen besluit te komen, kun je informeren bij andere yogadocenten of op internet kijken wat een reëel uurtarief is. Ervaring is hierbij een belangrijke meetgraad om als yogadocent je uurtarief te bepalen. Geef je bijvoorbeeld al jaren les of start je net met lesgeven? 


  Ook eigenwaarde speelt een belangrijke rol. Hoeveel vind je dat je diensten waard zijn? Wat doe jij anders dan dat andere yogadocenten doen? Wie wil je zijn, wat wil je uitstralen en wat wil je meegeven aan de deelnemers? Gaat het je om het geld of wil jij de deelnemers een stukje van de yogafilosofie meegeven? 


  De voordelen van het werken als zzp’er:

  • Je hebt aanzienlijk meer vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt zolang jij maar aan je opdrachten komt
  • Je uurtarief ligt meestal hoger
  • Het is op deze manier handiger om voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd te werken 

  Nadelen van het werken als zzp’er

  • Je hebt geen vast aantal vakantiedagen. Deze zul je zelf in moeten plannen
  • Je bent bijna altijd aan het werk, er is altijd wel wat te doen
  • Je bent verantwoordelijk voor je eigen financiën
  • Het kost meer tijd om naast het lesgeven ook je facturen te versturen en je administratie op orde te houden
  • Als je ziek bent, krijg je niet doorbetaalt
  • Je moet zorgen voor je eigen pensioenvoorziening

  Hoe kun je als yogadocent geld verdienen met het geven van yogalessen?

  Er zijn verschillende manieren om als yogadocent geld te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld lesgeven in een yogastudio, sportschool of buurtcentrum. Als je alles op eigen houtje wilt doen, kun je in kleine groepen lessen organiseren. 


  Ook kun je privé yogalessen aanbieden, workshops geven of zelfs hele yoga retreats opzetten. Binnen je eigen yogastudio kun je scholen uitnodigen om kennis te maken met yoga of je kunt zelf als zzp’er langsgaan bij scholen en bedrijven. 


  De mogelijkheden zijn eindeloos. Bedrijfsyoga, een uurtje in de bibliotheek of ’s zomers als het lekker weer is buiten yoga geven met of zonder supboard. Kortom, genoeg ideeën als je je creatieve gedachtegang durft te laten stromen.

  Hoe je als yogadocent zoveel mogelijk kunt verdienen

  Als je het maximale wilt verdienen als yogadocent doe je er verstandig aan om je helemaal te richten op de kwaliteit van je lessen. Zorg ervoor dat jij een expert wordt in jouw favoriete yogastijl en investeer constant in jezelf door middel van yoga opleidingen.


  Je zult je hierdoor vroeg of laat gaan onderscheiden van de concurrentie waardoor jouw lessen meer waard worden. De manier waarop je de lessen verkoopt, of dit nou in loondienst is of als zzp’er, kun je daarna bepalen.


  Kwaliteit is altijd leidend omdat je mensen hierdoor optimaal kunt helpen. Het geld volgt dan vanzelf. 

  yogadocent geeft les op retreat

  Een eigen yogastudio openen

  Het openen van een eigen yogastudio is voor veel yogadocenten een droom. Niettemin omdat dit ook erg winstgevend kan zijn. Door andere yogadocenten aan te nemen kun je tenslotte veel meer lessen draaien en inkomsten genereren.   


  Wanneer je een yoga studio wilt openen, zul je echter behoorlijk moeten investeren. Het zoeken van een geschikte locatie om lessen te kunnen geven is daarbij belangrijk maar ook de huur van het pand zelf dient betaalt te worden.


  Daarnaast zijn er materialen die je aan moet schaffen zoals yogamatten, blokken en dekentjes maar ook de maandelijkse kosten zoals gas water en licht kunnen flink in de papieren lopen. 


  Toch is het zeker niet onmogelijk om een yogastudio te runnen, maar je moet wel duidelijk hebben hoe je dit aan gaat pakken en wat je visie is. Hoe ziet het lesrooster er bijvoorbeeld uit? Huur je andere docenten in en hoeveel leden heb je nodig om de kosten te kunnen dekken?


  Uiteindelijk moet je er zelf van kunnen leven. Ook hierbij is het weer belangrijk dat alles in teken moet staan van de kwaliteit van je lessen, dit is namelijk de basis van je succes als yogadocent en yogastudio. 

  Meer inspiratie nodig?
  Emma Mensink


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?