Een yoga docentenopleiding volgen - waar moet je aan denken?

Inhoudsopgave

  Emma Mensink

  Gepubliceerd op 15-4-2023 in Yoga voor iedereen

  Overweeg je een yoga docentenopleiding te gaan volgen? In dit blog bespreken vertellen we je er meer over. Je komt onder andere te weten:


  • Voor wie een yoga docentenopleiding noodzakelijk is
  • Waar je een yoga teacher training kunt volgen
  • Hoe het programma  van een yoga teachertraining eruit ziet 
  • Wat de gemiddelde prijs van een opleiding tot yogadocent is. 


  Gebruik het navigatiemenu hieronder om direct door te scrollen:

  Voor wie is een yoga docenten opleiding noodzakelijk?

  Yogadocent is een onbeschermd beroep. Iedereen mag zichzelf zonder enige opleiding dus yogadocent noemen. 


  Dat wil echter niet zeggen dat het volgen van een (erkende) opleiding yogadocent niet raadzaam is, integendeel. Als erkend yogadocent kun je je onderscheiden van docenten zonder diploma en ligt de kwaliteit van je lessen een stuk hoger. Dat is wel zo fijn voor je leerlingen maar ook voor jezelf, je kunt hierdoor mensen tenslotte een stuk beter helpen. 


  Een (erkende) yoga docent opleiding heeft circa 200 lesuren en duurt 2 jaar. Er bestaan ook intensieve cursussen waarmee je een 200-uurs training al in een paar weken kunt afronden. 


  Bij intensieve trainingen ben je nagenoeg constant met yoga bezig. Praktijklessen en theorie over bijvoorbeeld de yogafilosofie en anatomie van het lichaam wisselen elkaar daarbij af.

  De schat aan informatie die je daar opsteekt, zorgen dat je stevig in je schoenen staat als het gaat om praktische ervaring. Het is een zeer intensieve training waar je niet alleen in de boeken zit, verre van juist. Je zal een proces doorgaan van persoonlijke en mentale groei!


  Yoga docenten opleiding in Nederland of buitenland?

  Er zijn in Nederland een aantal verschillende opleidingen te volgen tot yogadocent waarvan er slechts aan handjevol erkend worden door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Dat zijn er niet veel en dus wijken veel Nederlandse yogastudenten uit naar het buitenland.


  Wat betreft het buitenland kunnen wij natuurlijk het overduidelijke vertellen: India is dé grootste broedplaats van al dan wel of niet erkende yogadocent opleidingen.

  Yoga trainingen in India worden vaak gehouden in zogenaamde ashrams, dit zijn een soort leefgemeenschappen en ontmoetingsplaatsen met religieuze inslag. 

  Ook buiten India vind je veel yoga teacher trainingen. Bali in Indonesië is bijvoorbeeld ook een populaire plek om een training te volgen, net als andere plekken in Azië. 

  Wat is het programma van een yoga docenten opleiding?

  Het programma van een yoga docent opleiding zal voornamelijk uit de volgende onderdelen bestaan:


  • Je leert verantwoord yogahoudingen uit te oefenen en hierbij te assisteren (alignment).
  • Je leert ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen én je leert deze over te dragen aan anderen.
  • Je ontdekt meer over de anatomie van het menselijk lichaam
  • Je leert je meditatie te verdiepen
  • Je ontdekt meer over de yoga filosofie

  Wat kost een yoga docenten opleiding gemiddeld?

  De kosten van een yogadocent opleiding kunnen natuurlijk verschillen. Aangezien het eerste traject (na afronding kun je nog door studeren) 200 lesuren in beslag neemt, kun je er op rekenen dat een opleiding yogadocent varieert tussen de € 1.200,- en € 2.000,- ook al zullen er wel wat uitzonderingen zijn op deze schatting.


  In het buitenland worden trainingen soms goedkoper aangeboden, houd er in dat geval wel rekening mee dat je de reiskosten er nog bij krijgt.

  Welke yoga docenten opleiding past het best bij jou?

  Ieder mens is anders. Het is daarom best lastig aan te geven welke yogadocent opleiding het best bij jou past. Dit hangt uiteraard af van persoonlijke voorkeuren en doelen die je hebt. 


  Een goede tip is om informatie op te vragen bij verschillende scholen bij jou in de buurt. Ook kan je als deze scholen dat aanbieden (bij de meeste opleidingen is dit het geval) een proefles volgen. Zo kan je een goed beeld krijgen of een bepaalde yoga docent opleiding bij je past of niet.


  Meer inspiratie nodig?
  Emma Mensink


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?