Privé yoga - alles over het volgen en geven van privé yogales

Inhoudsopgave

  Emma Mensink

  Gepubliceerd op 20-3-2023 in Yoga voor iedereen

  Privé yogales is populair onder zowel beginnende als gevorderde yogi’s. 

  Voor beginnende yogi’s biedt privé yoga de mogelijkheid om zonder groepsdruk yoga eens rustig uit te proberen. Voor gevorderde yogi’s is privé yogales dan weer uitstekend geschikt om sneller progressie te boeken. 


  Omdat privé yoga zoveel mensen kan helpen gaan we hier graag wat dieper op in. In dit blog vertellen we je daar graag meer over. 


  [automatic-summary]

  Wat is privé yoga?

  Tijdens een privé yogales krijg je één op één les. De lessen die je volgt, worden op maat gemaakt en naar je persoonlijke wensen ingericht. 


  In een privé yogales is er vol de ruimte voor persoonlijke begeleiding. Tijdens de asana's kan de docent je helpen bij het juiste alignment en andere waardevolle tips en kennis overdragen. 

  Zo is er naast de fysieke kant van yoga ook ruimte voor mentale-, en emotionele ontwikkeling, gebaseerd op de yogafilosofie. 

  Waar kun je een privé yogales volgen?

  Het volgen van een privé yogales kan in verschillende ruimtes. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan thuis yoga, waarbij de docent bij je thuis langskomt. 


  Ook is het goed mogelijk om de les elders te ontvangen. Bij de docent thuis of wellicht in zijn of haar yoga studio op locatie.


  Klinkt dit niet als de juiste optie voor je? Dan is online yoga wellicht een goede methode voor je om één op één begeleiding te ontvangen. Vanuit je huiskamer heb je dan contact met de docent en kun je op deze manier werken aan je doelen.

  Wat kost een privé yogales gemiddeld?

  Gemiddeld genomen kost een uur privé yogales €60. Hierbij moet je denken aan ‘offline yoga’ oftewel face to face. 


  Soms worden er ook privé yoga abonnementen aangeboden. Je krijgt dan bijvoorbeeld 10 lessen voor €500. Echter wisselen de tarieven per docent en niet elke docent maakt gebruik van abonnementen of andere kortingsacties.


  Online privé yogalessen zijn goedkoper. Voor ongeveer €35 kun je één op één begeleiding krijgen. Het voordeel hiervan is dat je geld- en reistijd bespaart. 


  Sommige yogi’s kiezen ervoor om eerst één op één privé yogalessen te volgen en hier vervolgens online mee door te gaan. Op deze manier kun je eerst vertrouwen opbouwen en daarna de kosten naar beneden brengen.  

  De voordelen van privé yoga

  De voordelen van privé yoga zijn onder andere:

  • persoonlijke aandacht en begeleiding 
  • doelgericht te werk gaan
  • de lessen worden afgestemd op je behoeften
  • laagdrempelig om met yogales te starten 

  Het voordeel van privé yogales is dat je één op één kunt werken aan je persoonlijke doelen. De docent kijkt samen met jou waar je behoeften liggen en past hierop de les aan.


  Tijdens de één op één sessies is er meer tijd om aan je skills te werken dan in groepsverband en wordt de les specifiek afgestemd op jouw behoeften. 


  Verder kan privé yogales drempelverlagend werken als je het bijvoorbeeld nog te spannend vindt om in een groep deel te nemen. 


  yogales in groep

  De nadelen van privé yoga

  De nadelen van privé yoga zijn onder andere:

  • de kosten zijn hoger
  • het sociale aspect van yoga valt weg
  • je leert niet van anderen 

  Aan privéles zit een prijskaartje. De prijs die je betaalt voor één uur les, is vaak aanzienlijk hoger dan wanneer je deelneemt aan een yogasessie in groepsverband. 


  Daarnaast valt het sociale aspect van yoga weg. In groepslessen ben je tijdens de les met jezelf bezig. Toch zien we dat er achteraf na de les waardevolle gesprekken ontstaan en is er de mogelijkheid om van elkaar te leren. 


  Doordat je één op één bezig bent, valt het vermogen om van anderen te leren weg. Immers is het alleen de docent en jijzelf wie bezig zijn met je yoga practice. 

  Zelf privé yogales geven

  Als je overweegt om privé yogales te gaan geven is het belangrijk dat je beschikt over een degelijke yoga opleiding. In het Yoga Alliance register kun je opleidingscentra vinden die aan deze hoge eisen voldoen.  


  Als docent is het onder andere belangrijk om te weten hoe je de houdingen juist aanleert, eventueel corrigeert en wat je moet doen als er blessures aanwezig zijn. 


  Verder moet je weten hoe je een yogales samenstelt. Flexibiliteit en creativiteit zijn hiervoor handige eigenschappen zodat je ten alle tijden de les kunt aanpassen indien nodig. 


  Ook de anatomie van het menselijk lichaam en vergaande kennis over de yogafilosofie is belangrijk om een goede les te kunnen verzorgen.


  Daarnaast moet je beschikken over de juiste materialen om les te kunnen geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:


  • yogamatten
  • yogablokken
  • yogariemen
  • bolsters
  • meditatiekussens 
  • aantekeningenschrift 


  Verder moet je jezelf registreren als bedrijf bij de Kamer van Koophandel en moet je een locatie hebben waar je de privélessen kunt verzorgen. 


  Lesgeven is leren in de praktijk. Het leerzame van één op één sessies is dat je creatief en oplossingsgericht leert denken en handelen. Kortom, een uitdagende manier van werken waarbij geen enkele yogasessie hetzelfde zal zijn!

  Meer inspiratie nodig?
  Emma Mensink


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?