Yogadocent worden, wat heb je nodig om te starten?

Inhoudsopgave

  Emma Mensink

  Gepubliceerd op 19-2-2023 in Yoga en werk

  Wil jij graag yogadocent worden?


  Supertof! Duizenden studenten gaan jaarlijks de uitdaging aan om zich te certificeren tot erkend yogadocent.


  De vraag is alleen, hoe vind je nu de meest geschikte yoga docentenopleiding? Waar moet je allemaal op letten? Dit zetten we allemaal voor je op een rijtje in dit blog. Je komt meer te weten over: 


  • Hoe je yogadocent wordt
  • Wat je leert tijdens een yoga docentenopleiding
  • Soorten yoga opleidingen 
  • Een yoga docentenopleiding volgen bij een yogastudio
  • De structuur van een yoga docentenopleiding
  • Wat een erkende yoga docentenopleiding is
  • Wat er van je verwacht wordt bij een yogadocentenopleiding
  • Yoga docentenopleidingen in binnen- of buitenland
  • De prijzen van een yoga docentenopleiding 
  • Het kiezen van een yoga docentenopleiding

   

  en nog veel meer!

  Hoe word je yogadocent?

  Wanneer je yogadocent wilt worden zijn er verschillende opties mogelijk, wat echter vaststaat is dat je een yoga docentenopleiding zult moeten volgen.  


  De meeste yoga opleidingen zijn te volgen bij particuliere organisaties. Dit houdt in dat je zelf de kosten betaalt en in je eigen vrije tijd naast je baan of studie, tijd vrijmaakt voor het volgen van een yoga docentenopleiding. 

   

  Ook is er de optie om een interne opleiding te volgen. Je woont hierbij voor een bepaalde periode intern bij een yogaschool. Gedurende deze tijd volg je een vast programma. Hier slaap, studeer en werk je dan ook. 


  Iedereen kan yogadocent worden, er is dus geen voorkennis voor nodig. Of je nu meer te weten wilt komen over de yogafilosofie, het menselijk lichaam of wilt leren doceren, alles is binnen de opleiding mogelijk en hangt af van de training die je kiest. 

   

  Wat leer je tijdens een yoga docentenopleiding?

  Binnen een opleiding leer je natuurlijk lesgeven. Een yoga teacher training bestaat echter uit meer dan het uitvoeren van de houdingen zelf, zo leer je binnen de opleiding alles over de anatomie van het menselijk lichaam en daarnaast krijg je ook les in yoga filosofie. Bij sommige opleidingen speelt kennis over voeding ook een belangrijke rol. 


  yoga docent opleiding

  Soorten yoga opleidingen

  Yoga opleidingen zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder een paar voorbeelden: 


  1. Ten eerste kun je een 200-uurs opleiding volgen. Hierbij leer je de basis van de yoga, waarbij filosofie, anatomie en het lesgeven zelf een belangrijk onderdeel zijn van de opleiding'. 
  2. Daarnaast heb je de 500-uurs opleiding. Dit is de 200-uurs opleiding plus de 300-uurs opleiding. Deze opleiding is voor degenen die al yogales geven of in het bezit zijn van een 200-uurs opleiding. De 500-uurs opleiding is verdiepend en gaat verder in op de verschillende aspecten van yoga. 
  3. Ook is er de optie om je om te scholen tot een gespecialiseerde docent zoals een aerial yoga docent. In een paar weekenden leer je dan hoe je moet lesgeven met speciaal ontwikkelde yoga doeken. Ook hierin zijn weer verschillende mogelijkheden, zoals aerial yoga, yin aerial yoga, aerial tricks, aerial dance etc. 
  4. Er zijn ook yoga opleidingen die minder direct met yoga te maken hebben. Zo kun je een opleiding volgen in de ayurveda. Ook kun je kiezen voor verschillende opleidingen met betrekking tot de ademhaling. Wim-Hof opleidingen zijn hiervoor bijzonder populair. Je kunt jezelf ook omscholen tot Ayurvedisch massagetherapeut of holistisch fysiotherapeut bijvoorbeeld.

   

  Welke opleiding je ook wilt kiezen, het is vooral belangrijk om te bepalen waar je je in wilt specialiseren. Aan de hand hiervan kun je specifieker de meest geschikte opleiding gaan uitzoeken. 


  Yoga docentenopleiding volgen bij een yogastudio 

  Ook yogastudio’s bieden soms de mogelijkheid om een yoga opleiding te volgen. De docent die lessen organiseert, doceert dan naast zijn of haar losse uren ook dagen waarin deelnemers opgeleid worden tot docent.


  Het voordeel hiervan is dat je met een beetje geluk door kunt stromen als yogadocent binnen de yogastudio waar je zelf al lessen volgt. Let hierbij op of de school geregistreerd staat in het register van de Yoga Alliance. Hierover vertellen we je straks meer :)  

   

  Hoe ziet de structuur van een yoga docentenopleiding eruit?

  Stel je hebt gekozen voor een interne opleiding bij een opleidingsinstituut. De opleiding zelf is dan vaak zo georganiseerd dat je alleen pen, papier en een yogamatje mee moet nemen. Natuurlijk moet je ook kleding meenemen, maar zelfs dit krijg je meestal van het opleidingsinstituut zelf. 


  Vaak wordt er gewerkt met een vast dag-, en weekprogramma. Zes dagen in de week ben je bezig met yoga en alles wat hierbij hoort. In de ochtend sta je vaak vroeg op en begin je met meditatie en het zingen van mantra's gevolgd door een fysieke asana practice. Daarna volgt vaak het ontbijt.

   

  Als het rond het middaguur is, is er tijd voor een gezamenlijke lunch. Eten wordt veelal gedaan in stilte om zo echt bewust te worden van wat je eet, proeft en ruikt. In de middag is er ruimte voor het leren lesgeven of zelf volgen van lessen zoals anatomie, filosofie en voedingsleer. Tot slot sluit je vaak gezamenlijk af met een diner.


  Het volgen van een interne yoga opleiding is vaak intensief en niet voor iedereen weggelegd. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen.


  Het volgen van een thuisstudie is vaak minder intensief. Een thuisstudie structureert zich in boeken die gelezen dienen te worden, lesdagen op locatie, het volgen van online- video’s en het bestuderen van de lesstof. 


  Yoga studieboeken

  Wat is een erkende yoga docentenopleiding?

  Een erkend yoga opleidingsinstituut beschikt over het zogeheten 'Yoga Alliance embleem'. In het register van de Yoga Alliance staat welke opleidingen en dus opleidingscentra erkend zijn en voldoen aan de zogeheten eisen die Yoga Alliance stelt. Dit kun je makkelijk vindt op internet om te checken of jouw opleidingscentra erkend is. 


  De valkuil van de keuzemogelijkheden is dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je verzand raakt in de opties die je hebt als het gaat om het kiezen van een yogadocentenopleiding. Iedereen kan tenslotte een yogadocenten opleiding aanbieden. 


  Dit zorgt ervoor dat er binnen de wereld van yoga ook veel onzuiverheid ontstaat als het gaat om het juist aanleren van de skills waarover je moet beschikken als yogadocent. 


  Wat wordt er van jou verwacht binnen een yogadocentenopleiding?

  Een dosis positieve energie is misschien wel het belangrijkste wat je mee kunt nemen als je een yogadocentenopleiding wilt gaan volgen. Het maakt niet uit of dit intern of vanuit huis is.


  Het volgen van een particuliere opleiding geeft veel vrijheid. Belangrijke eigenschappen als zelfdiscipline, doorzettingsvermogen, weerbaarheid, vitaliteit en veerkracht zijn daarom een pré. Een lerende houding is daarnaast vanzelfsprekend ook belangrijk.  

   

  Yoga docentenopleiding in binnen- of buitenland?

  In Nederland zijn er maar weinig opleidingscentra waar je een interne opleiding kunt volgen. Het is in ons land gebruikelijker om losse yogaweekenden te volgen waarin je in een periode van bijvoorbeeld drie weekenden wordt opgeleid tot yogadocent. 

   

  Buiten Nederland zijn er tal van opties om je om te scholen tot yogadocent. India is een bekende plek waar jaarlijks veel toekomstige yogadocenten naartoe trekken maar ook landen als Indonesië en Thailand zijn in trek.

   

  Prijzen van een yogadocentenopleiding

  De prijzen van een yogadocentenopleiding variëren. Een opleiding van 200 uur kost gemiddeld €2000 tot €3000 euro. De 500-uurs opleiding €4000 tot €5000. Dit kan ofwel intern zijn of in de vorm van zelfstudie. Yogaweekenden, zoals het volgen van een aerial teacher training, kosten vaak €700 tot €1000. 

   

  Het kiezen van een yogadocentenopleiding

  Het kiezen van de meest passende yogadocentenopleiding is een zoektocht, er zijn namelijk veel valkuilen. Is de opleiding erkend of niet? Biedt het instituut de juiste informatie aan? En wat is de prijs/kwaliteit verhouding? 


  Neem de tijd voor het kiezen van een yoga docentenopleiding en ga desnoods langs als deze mogelijkheid er is. Lees recensies, vraag om ervaringen van al docerende docenten en neem geen overhaaste beslissingen, er is tenslotte keuze genoeg!


  Het belangrijkst misschien nog wel, is dat je een goed gevoel hebt bij het kiezen van een yogadocentenopleiding. Onderzoek de mogelijkheden en wissel je gedachten uit met een bekende in je omgeving.


  Het is belangrijk om een positief gevoel te hebben bij de plek, vorm en de manier van werken. Stel vragen en wees vooral niet te bescheiden, immers kun je je geld maar één keer uitgeven!

  Meer inspiratie nodig?
  Emma Mensink


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?