Interview met Sascha Bertus

Interview met Sascha Bertus

Ellen Spoor

Gepubliceerd op 04-3-2021 in Yoga en werk

Vandaag interview ik Sascha Bertus: een drukke ondernemer, partner, moeder en baasje van hond Finn. En ik ben benieuwd: hoe doet Sascha dat toch allemaal?

Ik ken haar als een rustige, professionele bezige bij en ik weet dat yoga een rol speelt in haar leven. En daar wil ik graag meer over weten natuurlijk, om jou te inspireren om yoga te integreren in jouw eigen drukke leven. Hoog tijd voor een interview dus!

 

Via Zoom spreken we elkaar (toch ook best lekker efficiënt zo) en we kletsen eerst wat bij, want we hebben elkaar alweer even niet gezien, via onze gezamenlijke vriendin Karen.

divider-wereld-van-yoga

Wil je eerst, voor de lezers, wat vertellen over jouw werk?

“Zeker. Ik ben 15 jaar geleden begonnen met ondernemen als stijlstrateeg, dat is mijn expertise. Ik werk als personal branding specialist voor zakelijke professionals. Mijn bedrijf heet Room to Grow en daarmee helpen mijn compagnon Mirjam en ik professionals met hun imago, zichtbaarheid en profilering. Ons doel is mensen helpen om hun zichtbaarheid te vergroten op een manier die bij hen past. Dit is ons centrale thema, onze why zou je kunnen zeggen.

Mirjam en ik hebben hierover ook samen een boek geschreven: Zien ze wel hoe goed je bent? en zelf schreef ik Verpak je Succes, over impact maken met je zakelijke profilering.

We helpen mensen met advies, coaching en trainingen, zoals bijvoorbeeld de training Profileren zonder opscheppen.

We kijken in ons werk naar het totale plaatje, dus naar de binnen- én de buitenkant van iemand, maar ook naar iemands profielfoto’s, aanwezigheid op sociale media en hun wisselwerking met collega’s en netwerk.” 

divider-wereld-van-yoga

En als je niet aan het werk bent, wat doe je dan allemaal?

“Ik wandel veel met onze hond Finn, die kort voor Corona bij ons gekomen is. Verder doe ik graag leuke dingen met mijn gezin, ik ben naast partner van William moeder van een zoon die al uit huis is en een dochter die in de 5e klas zit. Ook spreek ik graag af met vriendinnen en ik hou me bezig met goede voeding en bewegen. Dat vind ik wel belangrijk.

Ik heb altijd veel te doen en ik merk dat ik eigenlijk altijd AAN sta. In het weekend probeer ik wel rust te nemen, maar de ideeën ploppen dan ook gewoon op. En dat is niet persé vervelend maar ik moet echt bewust mijn rust nemen.”

divider-wereld-van-yoga

En hoe doe je dat dan?

“Ik begin elke dag met een rondje lopen met de hond. Daarna stap ik de yogamat op, dat sla ik bijna nooit over. Al is het maar 10 minuten.

Ik doe meestal de 5 Tibetanen, dat is mijn vaste ritueel. Dan hoef ik ook niet steeds na te denken wat voor houdingen of lesje ik moet doen.

Ik doe het meestal ’s ochtends, dat is toch wel mijn moment!”

 

sascha bertus yoga


Wanneer ben je eigenlijk begonnen met yoga?

“Ik deed wel al een tijdje zijdelings zo eens wat, maar ik hield me toch vooral bezig met sporten op de sportschool. Toen ik last kreeg van mijn knieën en ik daardoor steeds minder ging sporten, heb ik yoga echt opgepakt. Ik kwam via de Rotterdampas terecht bij Hot Yoga Place in Schiebroek en dat is nu ongeveer 6 jaar geleden. Ik zocht iets wat wel heel goed was voor mijn lichaam maar niet zo belastend. Daarom sprak Hot Yoga me zo aan.”

divider-wereld-van-yoga

Hot Yoga is inderdaad heel fijn voor je lijf. En als we kijken naar de mind: in hoeverre kun jij van nature ontspannen? Ben jij een ‘natural relaxer’?

“Nee, dat heb ik niet echt van nature. Ik kom heel rustig over maar toen ik hier bewust mee aan de slag ging, merkte ik dat ik best wel spanning opbouw in mijn lichaam. Dan zat ik toch ongemerkt met opgetrokken schouders achter de computer of had ik een gespannen kaakgebied. Ik ben geen zenuwpees, maar ik heb het wel nodig om even heel bewust in te tunen om te voelen hoe ik erbij zit en hoe het met me gaat.”

divider-wereld-van-yoga

Hoe deed je dit toen de kinderen nog klein waren en je nog niet met yoga bezig was?

“Eerlijk gezegd zijn die jaren voorbij gevlogen en werden we een beetje geleefd. Halen, brengen, school, crèche, eten maken, naar bed. We ploften elke avond om 20 uur op de bank en de volgende dag begon het hele circus weer opnieuw. Toen de kinderen eenmaal wat zelfstandiger werden en zelf naar school en sport konden gaan bijvoorbeeld, werd dit makkelijker.”

divider-wereld-van-yoga

En waar vind je sindsdien je inspiratie om te ontspannen?

“Eigenlijk gebruik ik meestal de app Daily Yoga. Er zijn zoveel apps en zoveel plekken waar je informatie kunt bewaren, maar ik hou het bij deze app, lekker overzichtelijk. En behalve yogalessen staan er ook fijne meditaties op. Heel fijn om even 15 minuutjes naar te luisteren voordat ik ga slapen. Ik slaap er veel beter door!”

divider-wereld-van-yoga

Zo te horen ben je er wel dagelijks, ook op kleine momentjes, mee bezig. Hoe helpt dit jou in jouw dagelijkse leven?

“Ik slaap door die meditaties dus een stuk beter. En als ik een week die Tibetanen niet doe, merk ik meteen dat er van alles meer vast gaat zitten in mijn nek en schouders.

Ik ben dus losser en meer ontspannen door yoga en dat merk ik dus vooral als ik het een tijdje NIET doe.”

divider-wereld-van-yoga

En is dit ook de reden dat jij het blijft doen? Want vaak krijgen mensen het niet in hun routine of systeem ondanks dat ze het heel prettig vinden.

“Ja, klopt. In het begin is het ook lastig en dan moet je het bij wijze van spreken inplannen in je agenda. Maar als je dan na een tijdje voelt wat het effect is, is dat als het goed is je motivator. En het voelen van dit effect duurt even want het duurt een dag of 30 voordat een nieuwe gewoonte in je systeem ingesleten is.

Verder moet je het ook wel leuk gaan vinden natuurlijk, anders blijft het een opgave. Daarom is het fijn dat er veel verschillende yogavormen zijn.

 

En wat dat effect betreft: zelf begon ik na een tijdje dus te merken dat ik beter sliep en dat ik fysiek soepeler werd. Maar ik leerde ook veel over mijn competitiedrang bijvoorbeeld. Dan zat er een enorm lenig iemand naast me en dan wilde ik dat ook kunnen. Terwijl het daar natuurlijk helemaal niet om gaat. Je doet het voor jezelf. Ik leer dus ook veel voor in mijn dagelijkse leven. Ze zeggen weleens: yoga begint pas als je de mat afstapt.”

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?