Hoe ondersteunt yoga bij kanker?

Inhoudsopgave

  Cecilia Huisman

  Gepubliceerd op 01-2-2018 in Soorten yoga

  Ben je (ex)kankerpatiënt of heb je iemand in je omgeving die ermee te maken heeft (gehad)? Yoga kan van grote waarde zijn tijdens en na de behandeling. En er zijn zelfs speciale yogalessen en opgeleide docenten voor. Lees hier hoe yoga precies kan ondersteunen.

   

  Yoga bij kanker

  Kanker is een veel voorkomende ziekte waarvoor verschillende en uitgebreide behandelingen bestaan. Tijdens en na intensieve behandelingen, zoals chemo– en radiotherapie, ontstaan bijwerkingen die langdurig kunnen aanhouden. Steeds meer (ex) patiënten vinden hun weg naar mind-body gebaseerde programma’s als ondersteuning bij het omgaan met deze bijwerkingen, zowel tijdens als na de medische behandeling. Er zijn zelfs speciale opleidingen voor yogadocenten om hun yoga af te stemmen op (ex-)kankerpatiënten. 


  hoe ondersteunt yoga bij kanker vrij zee goed voelen

  Waarom Yoga bij kanker?

  Door het toepassen van een aangepast yogaprogramma wordt het zelfhelende vermogen van de persoon aangesproken. Kankerpatiënten ervaren dat zij door het volgen van speciale yogalessen zelf een actieve bijdrage leveren aan de genezing of het herstel van hun lichaam. Deze yoga is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de reguliere (na)zorg en wordt afgestemd op (lichamelijke) beperkingen.


  Hoe zijn de yogalessen bij kanker opgebouwd?

  De yogalessen bij kanker zijn in de basis gewone Hatha yogalessen, maar met een aantal aanpassingen. De lessen hebben meestal een thema, bijvoorbeeld ‘het zelfvertrouwen versterken’. Bij dit thema wordt de nadruk bijvoorbeeld gelegd op echt contact maken met het lichaam en met de aarde. Hierdoor ontwikkelt het vertrouwen en sta je letterlijk steviger in je schoenen.

  En dit is uiteraard erg belangrijk bij/na kanker. Dit gebeurt onder andere d. m. v.:

  1. (aangepaste) yogahoudingen
  2. visualisatieoefeningen
  3. het uitspreken van positieve intenties (ook wel affirmaties genoemd)

  Daarnaast start én eindigt iedere les met een relax-/meditatieoefening zodat je de gelegenheid krijgt om lekker te ontspannen, iets waar je thuis misschien niet altijd aan toe komt.


  hoe ondersteunt yoga bij kanker vrouw pose natuur rust Wat kenmerkt de yogalessen nog meer?

  • De lessen zijn opgebouwd rond een bepaald thema.
  • Alle aspecten van Hatha Yoga komen aan bod (o.a. het uitvoeren van aangepaste yogahoudingen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, meditatie, visualisaties, mantra’s zingen en affirmaties)
  • Er is veel ruimte voor individuele aanpassingen
  • Er wordt veel gebruik gemaakt van ondersteunende tools (zoals yogablokken, yogariemen, meditatiekussens) om de yoga zo comfortabel mogelijk te maken
  • Het uitgangspunt is ondersteuning van het herstelproces

   

  Wat levert Yoga bij kanker je op?

  Veel deelnemers ervaren dat ze een andere kijk op het ziektebeeld ontwikkelen. Ze durven weer in de toekomst te kijken en leren beter met ongemakken om te gaan.

  Door het verbeteren van de adembeweging neemt angst af en ontspannen het lichaam en de mind. Daarnaast zijn veelgehoorde effecten van yoga bij kanker:

  • brengt ontspanning en vermindert stress
  • stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam
  • beïnvloedt het immuunsysteem
  • motiveert en geeft zelfvertrouwen
  • verbetert de concentratie
  • verbetert de ademhaling
  • verbetert het slaap-, eet-, en leefritme
  • maakt het lichaam soepel en sterk

   

   hoe ondersteunt yoga bij kanker voor iedereen

  Voor wie is Yoga bij kanker bedoeld?

  Deze speciale yoga is geschikt voor iedereen die met kanker is geconfronteerd. Vanaf het moment van de diagnose tot en met het herstelproces na beëindigen van de behandeling(en). Graag benadrukken we dat ook mannen veel baat kunnen hebben bij deze yoga en dat leeftijd of ervaring onbelangrijk zijn.

   

  Deskundigheid en Opleiding van de docenten

  Het werken met deze kwetsbare groep vereist andere vaardigheden, inzichten en kennis. Ben je (ex) kankerpatiënt, informeer dan altijd bij de yogadocent naar de deskundigheid en opleiding. 

  Ben je yogadocent en wil je graag zo'n programma aanbieden aan jouw deelnemers, dan kun je bij Samsara in Schiedam een speciale opleiding voor yoga bij kanker volgen.


  Waar kun je Yoga bij kanker volgen?

  Als je in de omgeving van Rotterdam woont, kun je terecht in mijn yogastudio: 

  Integrale Yoga Schiedam. Tot voor kort bestond er een speciale stichting voor H-Yoga, met opleidingen speciaal voor yoga aan (ex)kankerpatiënten en adressen van yogadocenten. Helaas is deze stichting opgeheven. Voor andere docenten wil ik je daarom doorverwijzen naar de Vereniging voor yogadocenten Nederland

  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb bij de vraag: Hoe ondersteunt yoga bij kanker? Ik wens je alle goeds toe.

  Meer inspiratie nodig?
  Cecilia Huisman

  Levensgenieter | Onderneemster | Yogaprofessional | Dansliefhebber | Eigenaresse Integrale Yoga Schiedam

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?