Kerststress voorkomen met yoga en mindfulness!

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 18-12-2017 in Mindfulness

  Ow, die heerlijke kerstdagen staan nu echt bijna voor de deur! Maar hoe gezellig en fijn het ook is, het brengt ook serieuze kerststress met zich mee. De perfecte tijd van het jaar voor yoga en mindfulness dus. Lees gauw verder hoe het jou kan helpen!

   

  Waarom kerststress?

  Kerst is het feest van gezelligheid, familie en cadeautjes. Waarom bestaat er dan kerststress? Je zult je verkijken op het enorme aantal Nederlanders wat serieuze stress heeft in deze tijd van het jaar. Maar hoe komt dat? 

  • Het jaar loopt ten einde en overal moeten zaken afgerond worden: op het werk, op school en in allerlei clubjes en verenigingen. Druk dus.
  • We hebben soms onmogelijke verwachtingen van de kerstperiode: alles MOET leuk, mooi, lekker en gezellig zijn. En hoge verwachtingen zijn echte stressveroorzakers.
  • Gek genoeg benadrukt deze periode ook de mindere tijden in je leven. Omdat de focus ligt op liefde en samenzijn kan het extra hard aankomen dat je een dierbare verloren hebt bijvoorbeeld. 
  • En als laatste is het natuurlijk ook gewoon veel werk om de kerstdagen op te leuken: cadeaus kopen, een kerstdiner klaarmaken, een mooie outfit voor iedereen en ga zo maar door!

   


  kerst stress lijf yoga mindfulness

  Wat doet (kerst)stress met je lijf?

  Een stressreactie in je lichaam wordt ‘aangezwengeld’ door de amygdala, een klein orgaantje in de hersenen dat functioneert als een stress scanner.

  Bij stress zet de amygdala het sympathische (=spannings)deel van je autonome zenuwstelsel aan en dit merk je in je lichaam, bijvoorbeeld door:

  1. je ademhaling die oppervlakkiger wordt
  2. je hartslag die versnelt
  3. je spieren die worden aangespannen
  4. de stresshormonen die door je lijf gieren

  En stress is goed, zo lang het niet te heftig is en niet te lang duurt. Als dat wel het geval is, dan kun je je mogelijk niet zo goed meer concentreren, slaap je minder goed en je wordt vergeetachtig. Ook kun je lichamelijke klachten krijgen, veelal in je nek, hoofd of rug. Een super hulpmiddel bij een pijnlijke rug is de Yoga Strip. Weleens van gehoord? Lees meer over het gemak van de Yoga Strip.

   

  kerst stress voorkomen yoga mat kerstballen 

  Kerststress voorkomen met yoga

  Stress zet zich vast in je lichaam en dat voel je. Maar gelukkig bestaat er yoga! Met yoga maak je je lichaam soepeler, leer je om te ontspannen op makkelijke en moeilijke momenten én signaleer je eerder of je je gestresst voelt of niet. Een mini-momentje-om-je-batterij-op-te-laden dus.

  Eigenlijk is het zo dat je bij yoga via het ontspannen van je lichaam ook je ‘mind’ ontspant. Je zet op deze manier het parasympathische (=ontspannings)deel van je zenuwstelsel aan en dat is gezond.

  Rol dus gewoon dagelijks 10 minuten je matje uit rond de kerstdagen, dan heb je minder stress! En o ja: yoga is niet alleen voor vrouwen, steeds meer mannen doen aan yoga.


   

  Kerststress voorkomen met mindfulness

  Wat is mindfulness eigenlijk? Mindfulness betekent aandacht hebben voor alles wat zich op dit moment aandient, zonder daar een oordeel over te hebben.  Mindfulness leert je om te accepteren wat er is, je niet te laten meeslepen door vervelende gevoelens en rustig door te ademen, wat er ook gebeurt.

  En dit kan enorm helpen bij een mislukte kalkoen, een vetvlek op je kerstjurk en oom Jan die (zoals elke Kerst) teveel gedronken heeft. Pak dus rond de kerstdagen regelmatig even 5 minuten tussendoor om bewust 'aanwezig te zijn', door te ademenen en te ontspannen. Het helpt!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?