De kosten van een yogales

Inhoudsopgave

  Jorine Kuilman

  Gepubliceerd op 15-2-2023 in Yoga voor iedereen

  Het is natuurlijk super om te lezen dat je wilt starten met yoga, maar wat kost dat eigenlijk? In dit blog vertellen we je meer over de kosten van yoga. Je komt meer te weten over:


  • De gemiddelde kosten van yoga in Nederland
  • Wat je betaalt voor een losse les of abonnement bij een yogastudio
  • Wat de kosten van een privé yogales gemiddeld zijn 
  • Hoeveel een yogaretreat kost
  • Waarom online yoga goedkoper is
  • Waar de kosten van yogalessen op gebaseerd zijn
  • De filosofische yoga gedachte en geld

  Gemiddelde prijzen van yoga in Nederland

  Gemiddeld komt de prijs van yoga in Nederland neer op:


  • €15 voor een losse yogales 
  • €30 tot €60 voor een maandabonnement
  • €60 tot €80 per uur voor een privé yogales
  • €700 tot €1200 per week voor een yogaretreat
  • €8 per maand voor online yoga

  geldboom

  Kosten van losse lessen of abonnementen bij een yogastudio

  Binnen een yogastudio heb je meerdere keuzes tot het volgen van lessen. Gemiddeld genomen zien we dat een losse les €15 kost.


  Kom je één keer per week en wil je een maandabonnement aanschaffen dan betaal je gemiddeld €35 per maand voor één les per week. Wil je twee lessen volgen per week dan kom je al snel uit op €45 euro per maand. Onbeperkt lessen volgen kost gemiddeld genomen ongeveer €60 per maand.

  Gemiddelde kosten van een privé yogales

  Het gemiddelde bedrag voor een privé yogales ligt tussen de €60 en €80 per uur. Die relatief hoge prijs komt omdat een docent jou de volledige aandacht geeft tijdens de les en jij de enige bent die daarvoor betaalt.


  Mensen die voor privé yogales kiezen ervaren vaak een drempel om naar een groepsles te gaan, het voelt dan vaak fijner om één op één aan de slag te gaan. Is het je hierbij vooral om de privacy te doen? Dan kan online yoga een goedkoop alternatief zijn. 

  Wat betaal je voor een yogaretreat?

  De kosten van een yogaretreat kunnen oplopen van €500 tot €5000 per week. Het is echter afhankelijk welke faciliteiten je tijdens de retraite wenst te ontvangen. Wil je 3 dagen weg of een hele week?


  Er zijn zelfs retraites mogelijk voor een paar maanden tot meerdere jaren, dit maakt het lastig om te zeggen wat een yogaretraite precies kost. Gemiddeld genomen zien we echter dat de kosten voor een retreat €700 - €1200 per week bedragen.

  Kosten besparen met online yoga

  Yoga kun je volgen in vele vormen. Zo kun je je aansluiten bij een yogastudio, sportschool of buurtcentrum waar yogales gegeven wordt. Daarnaast is er de optie om online lessen te volgen.


  Binnen een paar seconden kun je op het web allerlei online lessen vinden. Kies de yogavorm welke je wilt beoefen en met een paar tikken en een klik op de muisknop kom je terecht bij de meest geschikte yoga video om je skills te practicen.


  Ook bestaat de optie om online yoga te volgen in een de vorm van een samengesteld pakket. Door je te registeren via een app of betaalde site krijg je toegang tot het volgen van verschillende yogalessen.


  practice platform happy with yoga

  https://practice.happywithyoga.com


  Grotere yogastudio’s bieden vaak naast offline lessen ook online lessen aan die je in de vorm van een enkele les of maandabonnementen kunt aanschaffen. Zo kun je wekelijks en/of maandelijks de meest geschikte lessen streamen. 

   

  Gemiddeld betaal je voor online yoga €7,50 tot €15 per maand of, als je in één keer kiest voor een jaarabonnement, €100. Bij grotere yogastudio’s kunnen de prijzen echter oplopen tot €15 per losse online les of €40 per maand om online lessen te volgen. Online yoga is een fijne optie als je dagelijks op je mat wilt staat. Het bespaart je tijd en geld. Toch past online yoga lang niet bij iedereen, hieronder delen we de voor- en nadelen met je. 


  De voordelen van online yoga:

  • Het bespaart je tijd en geld
  • Je kunt het ten alle tijden kijken en practicen
  • Je kunt de lessen terugspoelen en terugkijken

   

  De nadelen van online yoga:

  • Geen persoonlijke begeleiding van een yogadocent
  • Je kan niet gecorrigeerd worden in de houdingen

   

  Voordelen van offline yoga:

  • Persoonlijke begeleiding door een ervaren yogadocent
  • Je kunt je ervaring delen met deelnemers in de les
  • Je kunt echt werken aan je skills en deze verbeteren doordat je geholpen   wordt in de houdingen

   

  Nadelen van offline yoga:

  • De reistijd is langer
  • De kosten zijn vaak hoger  

  Waar is de prijs van een yogales op gebaseerd?

  Elke docent of yogaschool kan zelf een willekeurig tarief bepalen. Het heeft dan ook geen zin om puur en alleen te kijken naar geld. Een uurtarief van een docent hangt onder andere af van de dienst die wordt geleverd en wat voor toegevoegde waarde die dienst levert. Daarbij is de ene docent de andere niet, dus wat komt een individuele docent brengen en wat is dat jou waard?  

  Ben je docent en wil je je uurtarief bepalen? Kijk dan naar je ervaring, eigenwaarde, opleiding en je kwaliteiten. Daarnaast kun je de prijzen van verschillende organisaties naast elkaar neerleggen en hieruit een gemiddeld prijs opstellen.

   

  Ook locatie speelt een belangrijke rol. In het westen van het land zoals in Amsterdam en Rotterdam, is het bijvoorbeeld niet zo gek als je voor een proefles €25 neerlegt. Dit verschilt enorm met de prijzen in de wat kleinere dorpen waar je voor een proefles gemiddeld €15 betaalt.

  Yoga en geld, maar dit is toch helemaal geen filosofische yoga gedachte?

  We leven nu eenmaal in een materialistische wereld waarin het noodzakelijk is om ‘aards geld’ te verdienen. Dat geldt dus ook voor een yogadocent. Uiteindelijk moet er wel brood op de plank komen. Een yogadocent levert een dienst en dat mag beloond worden.  Al het harde werk dat geleverd wordt, elk stukje liefde die in het product of dienst wordt gestopt, is iets waard. Dat dit vandaag de dag in de vorm van geld is, is niet negatief. Het is zoals het is. Door middel van een soort ‘ruilhandel’ kan een docent zijn bedrijf laten groeien en daarmee zijn visie uitdragen in de wereld. Hiermee kan de wereld een stukje mooier en gezonder worden. 

  Meer inspiratie nodig?
  Jorine Kuilman


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?