Wat is het verschil tussen Restorative Yoga en Yoga Nidra?

Wat is het verschil tussen Restorative Yoga en Yoga Nidra?

Gepubliceerd op 17-5-2018 in Soorten yoga

Rustige yogavormen winnen momenteel enorm aan populariteit. We zijn allemaal zo druk en hebben zoveel stress dat we het gewoon nodig hebben! Daarom deze keer: wat is het verschil tussen Restorative Yoga en Yoga Nidra?

 

Wat is Restorative Yoga?

Restorative Yoga is een rustige (Yin)vorm van yoga, die gericht is op het volledig ontspannen van lichaam en geest. Dit doe je door de yogahoudingen lang (minimaal een paar minuten) aan te houden en je lichaam waar nodig te ondersteunen met yogamaterialen. Omdat je de houdingen lang aanhoudt en steeds verder ontspant, ontstaat er een diepe stretch in je lichaam. Mede daarom is het een geschikte vorm voor (oudere) mensen met blessures of andere fysieke klachten.

 

verschil restorative yoga nidra savasana lijkhouding

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra wordt ook wel de ‘yoga van de slaap’ genoemd. Dit komt omdat je in je onderbewustzijn zo ontspant, dat dit qua effectiviteit vergelijkbaar is met een paar uur slapen. Maar ook omdat veel mensen na Yoga Nidra nu eenmaal een betere nachtrust hebben.

Yoga Nidra beoefen je liggend in Savasana terwijl je wordt begeleid door een stem/audio opname. Je wordt door allerlei mentale oefeningen geleid, zoals intenties, visualisaties en een body scan.

Tijdens de Mini Yoga Retreats staat er regelmatig Yoga Nidra op het programma. Ik organiseer deze heerlijke dagen (op een prachtige locatie) speciaal voor drukke vrouwen die te weinig aan zichzelf toekomen! Wil je meer weten over de Mini Yoga Retreats?

Overeenkomsten Restorative Yoga en Yoga Nidra

Voordat ik de belangrijkste verschillen uitleg, wil ik je eerst meenemen langs een aantal overeenkomsten, want die zijn er zeker.

  1. Zo zijn het allebei Yinvormen van yoga, gericht op ontspanning en niet op actie of inspanning (Wat is het verschil tussen Yin en Yang Yoga?)
  2. Er wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht
  3. De focus ligt op loslaten van spierspanning maar ook op het loslaten van de mind, in de vorm van nadenken, ‘moeten’ en ‘aan staan’

 

verschil restorative yoga nidra vrouw ligt props

Verschil tussen Restorative Yoga en Yoga Nidra

Natuurlijk zijn er ook verschillen, denk hierbij aan:

  • Yoga Nidra is vrijwel altijd in een geleide vorm (met een app of audio opname) en Restorative Yoga kun je ook zelf doen als je al wat meer ervaren bent
  • Yoga Nidra bestaat uit min of meer vaststaande onderdelen en Restorative Yoga niet
  • Yoga Nidra werkt met name op je onderbewustzijn (door de aanpak en volgorde waarbij je steeds dieper in ontspanning komt) en bij Restorative Yoga werk je op een bewuster niveau
  • Bij Restorative Yoga wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen, bij Yoga Nidra minder (behalve een yogamat, kussentje, eventueel een rol onder je knieën en een oogkussen)

Bij Restorative Yoga en Yoga Nidra is het vooral belangrijk comfortabele yogakleding aan te hebben, die niet knelt. Bewaar je yogalegging dus voor een andere les en kies voor een fijne yogabroek en een yoga t-shirt.

 

Heb ik je wat meer antwoord gegeven op de vraag: wat is het verschil tussen Restorative Yoga en Yoga Nidra? Ik hoop het! Ik wens je veel ontspanning toe.

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?