Een bijzondere week op stilte retraite in Nederland

Inhoudsopgave

  Een bijzondere week op stilte retraite in Nederland

  Ellen Spoor

  Gepubliceerd op 04-5-2017 in Yoga en vakantie

  Het is voor iedereen goed: af en toe een break nemen en even aan de oever van je eigen leven gaan zitten. Maar wat is nou precies een stilte retraite? Tijdens zo’n break neem je afstand van je dagelijkse leven en neem je de tijd om te mediteren, te relaxen en jezelf niet te laten afleiden door activiteiten, geluiden en andere prikkels. Niet gemakkelijk, maar wel super waardevol!


  In het kader van een opleiding die ik volg, ‘moest’ ik op stilte retraite in Nederland. Dus ik heb de stap gewaagd en heb me een week lang ‘opgesloten’ in een mooie boerderij in Drenthe. Lees mijn verslag!


  Een week niet praten    

  Ondanks dat het verplicht was voor mijn opleiding, kwam het stiekem op dit moment in mijn leven heel goed uit om eens een weekje afstand te nemen! 

  Dus ik moffelde wat vooroordelen en vraagtekens weg en zo reed ik mezelf een paar weken geleden richting een geweldig mooie boerderij in Drenthe, waar ik een week amper zou praten. Ja, je leest het goed: Een. Week. Niet. Praten.


  Op de aankomstavond werd me snel duidelijk dat ‘stil’ hier ook echt ‘stil’ is: uren mediteren op een meditatiekussen, in stilte eten en tussendoor in je eentje relaxen.

  Het enige praatmoment zou het dagelijkse kwartiertje uitwisselen zijn met Frits, onze kundige en lieve begeleider. Help, hoe ging ik dit volhouden?!


  Onrust, moeheid en patronen    

  De volgende dagen volgde ik een strak programma tussen 06.30 uur en 21.30 uur, gevuld met zitmeditaties, loopmeditaties, vegetarisch eten, theedrinken en slapen.  Hoogtepunt van de dag was de koffiepauze. Met een koekje!

  Je zou denken dat je moe en onrustig wordt als je druk bent, maar jeetje: de stilte kan er ook wat van. Het stil zijn en zitten zorgden er juist voor dat er ruimte kwam voor fijne en minder fijne emoties. En voor moeheid, onrust en patronen. Zo ontdekte ik bij mezelf dat ik heel veel nadenk, ook op momenten dat het echt totaal niet nodig is. En ik oordeelde veel meer dan waar ik me bewust van was!

  Door de stilte heb je niemand anders om mee te praten dus babbelde ik maar wat met mezelf: ''Tsjonge jonge, komt die en die nou weer te laat voor de meditatie?''

  ''Joehoe, jij eet veel te snel en dus niet mindful!''

  ''Zo, die is fanatiek  met loopmeditaties!'' 


  Gelukkig vertelde Frits dat dit allemaal heel normaal is en ik geen uitzondering was.  Wat is het voordeel van een stilte retraite in Nederland?   

   Alles leuk en fijn, zo’n week op het platteland met niets meer dan de stilte, je onrust en jezelf: maar wat levert het nou eigenlijk op? Waarom zou je dit jezelf aan doen?

  •      Je krijgt een helder beeld van je eigen (fijne en minder fijne) patronen
  •      Je rust lekker uit!
  •      Je ontwikkelt je meditatie beoefening
  •      Mogelijk verwerk je (een stukje van) bepaalde emotionele gebeurtenissen in je leven
  •      Je leert aandachtiger te zijn, meer mindful in het leven te staan
  •     Je realiseert je hoeveel onnodige prikkels en informatie je jezelf elke dag oplegt

   

  Ik ben heel blij dat ik deze retraite gedaan heb! Na een week reed ik uitgerust, helder en een stukje wijzer weer weg uit Drenthe. Tijd om de gewone wereld weer tegemoet te treden en aan de slag te gaan met werk en andere leuke dingen.  Ik realiseerde me weer: ondanks ellendige toestanden in je leven heb je altijd zelf invloed op de manier waarop je erop reageert. Dankbaar dat ik dat steeds beter leer, droogde ik wat tranen en reed fluitend weer naar Rotterdam.


  Wil jij thuis aan de slag met mediteren? Dan is een fijn meditatiekussen een uitkomst. Er zijn verschillende soorten kussens die het mediteren makkelijker maken.

  Meer inspiratie nodig?
  Ellen Spoor

  Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?