Wat is Face Yoga?

Wat is Face Yoga?

Zehra Handan

Gepubliceerd op 31-10-2019 in Yogasoorten

Vroeg of laat krijgen we ermee te maken: naarmate onze leeftijd toeneemt, zie je dat ons gezicht meer ‘tekent’. Dit komt door een combinatie van:

  • verharding van de fascia in ons gezicht (fascia is dieperliggend bindweefsel in ons lichaam, dieper dan de spieren)
  • herhaling van bewegingen die we in ons gezicht maken
  • (negatieve) emoties die hun sporen achterlaten


Over het algemeen noemen we dit proces 'ouder worden' en we denken vaak dat we er niets aan kunnen doen. Dat het erbij hoort. En als je een beetje ijdel bent, ga je aan het werk met neurotoxine botox, want dat helpt bij rimpels.

We hebben daarbij het idee dat rimpels de oorzaak zijn van het er slechter uitzien!


wat is face yoga botox wereld van yoga


Face Yoga of botox?

Jaren geleden begonnen allerlei mensen nieuwe manieren uit te proberen om er jonger en frisser uit te zien: de een ging yoga doen, de ander fervent sporten en weer een ander ging aan de diëten. En natuurlijk kwam er ook botox en later fillers.


Mijn naam is Zehra Handan Aydin, gecertificeerd Face Yoga docent, en ik laat graag een ander licht schijnen op deze manieren van denken. Mijn mening is dat er wel degelijk andere mogelijkheden zijn dan botox.


Een aantal jaar geleden kwam ik Face Yoga tegen. Ik heb er meteen een aantal boeken over gekocht en ben me er volop in gaan verdiepen. Ik zag vrouwen van 80 die eruit zagen als 50!!

Vriendinnen en ik waren het over eens: dat kón niet waar zijn. Dit waren vast weer de media die ons voor de gek hielden.... Maar dat was niet het geval.

 

wat is face yoga gezicht spieren wereld van yoga


Wat is FaceYoga?

Bij gewone yoga houden we bijna standaard op bij de nek. Gek eigenlijk, want ons gezicht heeft minimaal 57 spieren!


FaceYoga een set is van bijna 100 verschillende houdingen om je gezichtsspieren in shape te houden. Het hoort, voor mij, bij de 5 pilaren van gezondheid: 

  1. Goede voeding 
  2. Beweging 
  3. Slaap 
  4. Stress release 
  5. Liefdevolle relaties

FaceYoga hoort voor mij onder het kopje 'Beweging'. Het werkt op dezelfde manier als beweging voor het lichaam: use it or lose it.


wat doe je bij face yoga wereld van yoga


Wat doe je bij Face Yoga?

FaceYoga is iets wat je bij voorkeur 3 keer per week doet, ongeveer 15 minuten.

In mijn workshops leer ik je een aantal houdingen voor je gezicht en meestal komen er ook nog een paar schouder oefeningen bij.

  1. Een Face Yoga houding is bijvoorbeeld: ‘Temple Eyes’ om de spieren van de ogen te versterken en het oogwit witter te maken. Met deze houding maak je een soort ronddraaiende bewegingen met je ogen.
  2. Een andere houding is ‘The Lion’, waarbij je je ogen en je mond zo wijd mogelijk opent. En waarbij je deze beweging 10x herhaalt.

Alle houdingen zijn weer anders en sommige kun je zelfs in de auto doen! Desondanks is mijn advies om een vast moment te kiezen en dan ongeveer 10 oefeningen te doen.


Mijn Face Yoga lessen

In mijn lessen behandel ik dus verschillende manieren om het gezicht meer doorbloeding te geven en de spieren te gebruiken. Inmiddels kan ik zeggen dat de meeste mensen al een verandering zien in één les!


Wel is het zo dat Face Yoga een 'cumulatief effect' heeft: het wordt steeds beter met de tijd. Spieren gaan reageren en ‘slapende’ spieren worden gewekt.


Iedereen die bij mijn workshops is geweest of een 1 op 1 sessie heeft gehad krijgt van mij een follow-along filmpje met tips.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over mij, Face Yoga of mijn Transformationele Coaching? Bezoek dan mijn Zehra Handan website of bekijk meteen mijn online Face Yoga cursus.

Voor nu hoop ik dat je antwoord hebt gekregen op de vraag: Wat is Face Yoga? Ik wens je een ontspannen gezicht toe!

Meer inspiratie nodig?
Zehra Handan

Sinds 10 jaar yoga | ook Bikram Yoga docente | 20 jaar ervaring als leidinggevende | Sex, Love & Relationship coach

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze blog met een vriend!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?